english srpski

O Beogradu

Beograd je glavni i najveći grad Srbije ali i jedan od najvažnijih gradova u jugoističnoj Evropi. Grad leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom. U prošlosti, zbog svog položaja Beograd je nazivan kapijom Balkana i vratima Srednje Evope. Istorijsko jezgro Beograda, današnja Beogradska tvrđava, nalazi se na desnoj obali Save. U sastavu Beograda su Novi Beograd i Zemun koji su na levoj obali reke Save, pa time i u Srednjoj Evropi.
Urbana površina Beograda iznosi 359,92 kvadratnih kilometara, a broj stanovnika, prema popisu iz 2002. je iznosio 1.576.124. Najveći je grad na teritoriji bivše Jugoslavije i po broju stanovnika četvrti u jugoistočnoj Evropi posle Istanbula, Atine i Bukurešta. Teritorija Beograda podeljena na 17 gradskih opština: Čukarica, Voždovac, Vračar, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Zemun, i Zvezdara od kojih svaka ima svoje lokalne organe vlasti i sedam prigradskih opstina: Barajevo,Grocka, Lazarevac, Obrenovac, Mladenovac, Sopot i Surčin. Beograd zauzima preko 3,6% teritorije Republike Srbije, a u njemu živi 21% ukupnog broja građana dela Srbije. Osim toga, Beograd je mlad grad - više od 40 % njegovih građana je između 15 i 44 godina starosti.
Zvanični jezik u Srbiji je srpski, koji pripada grupi južnoslovenskih jezika. U službenoj upotrebi je ćirilično pismo, a veoma je rasprostranjeno i latinično pismo, jer se oba pisma uče u školi. Srpska ćirilica ima 30 slova – za svaki glas po jedno slovo, što je čini jedinstvenom u odnosu na druga pisma.

Znamenitosti Beograda

Beograd je grad bogate istorije i kulture, izneneđuje svojom raznolikošću. Grad sa velikim brojem interesantnih i znamenitih delova grada i detalja pa je veoma teško napraviti izbor najinteresantnijih.

Knez Mihajlova ulica

Knez Mihajlova ulica, glavna pešačka zona u centru Beograda, jedan je od najstarijih i najvrednijih arhitektonskih spomenika grada. Šetnja ovom predivnom ulicom može vas dovesti do reprezentativnih zdanja sagrađenih krajem 1880. Knez Mihajlova ulica vodi do Kalemegdana (tvrđava-park), Trga Republike, Narodnog pozorišta, i drugih važnih istorijskih objekata.

Trg Republike

Trg Republike je danas, veoma popularno mesto okupljanja mladih u Beogradu ali i mesto sastanaka za one koji ne poznaju dovoljno grad.

Kosančićev venac

Kosančićev venac je nakada bio u samom srcu grada. Šetnja unaokolo lepim, starim kaldrmama omogućava Vam da se divite starim istorijskim građevinama i znamenitostima ali i da uživate u predivnom pogledu na reku.

Vračar

Vračar je još jedan zanimljiv deo starog Beograda. Karakterističan je po uskim ulicama naseljenim  mnogobrojnim manjim kućama i zgradama ali i po mnogobrojnim poznatim kafićima i restoranima. U  neposrednoj blizini Vračara nalazi se velelepni Hram Svetog Save.

Dorćol

Dorćol obuhvata deo između Knez Mihajlove ulice i reke Dunav. Na Dorćolu se nalaze neki od najpopularnijih gradskih kafića, barova i restorana, danas. Sličan Vračaru, ovaj deo grada je prepun starijih, pretežno rezidencijalnih kuća i zgrada lepših nego na drugim mestima u Beogradu.

Zemun

Zemun se nalazi na suprotnoj strani od centra Beograda, preko reke. Arhitektura ovog dela grada je sličnija arhitekturi gradova centralne Evrope i više podseća na gradove u Vojvodini nego na centar Beograda. Ono što zovemo zemunskim centrom, skoncentrisano je oko Glavne ulice, ali je ono što ga čini neverovatno privlačnim, kako stanovnicima grada tako i strancima posebno u vrelim letnjim mesecima, jeste šetnja predivnim kejom.

Skadarlija, boemski deo grada

Skadarlija, stari, boemski deo grada, datira još s' kraja 19. veka. Iako ima istoriju dugu više od 130 godina, ovaj deo grada se ne menja, izgleda upravo onako kao što je izgledao u prošlosti. Njene kafane bile su stecište susreta najpoznatijih imena kulturnog Beograda. Najčešće je porede sa pariskim Monmartrom, kako po izgledu, tako i po veseloj, uzavreloj umetničkoj atmosferi. U Skadarliji su nekada stanovali mnogi poznati književnici, glumci, slikari i novinari. Boemsko obeležje Skadarlija poprima od 1901. godine, kada su se, posle rušenja poznate kafane "Dardaneli", njeni gosti preselili u kafane Skadarlije noseći sa sobom umetnički duh i boemski način života koji možemo osetiti i danas.

Kalemegdanska tvrđava

Čuvena Kalemegdanska tvrđava nastajala je postupno, u dugom razdoblju, od 1. do 18. veka. Od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela i ostataka srednjovekovne prestonice srpske despotovine sve do austrijsko-osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja. Tvrđava je podeljena na Gornji grad, Donji grad i park Kalemegdan, u kome se nalaze biste važnih ličnosti srpske istorije, nauke i kulture. Sa Beogradske tvrđave pruža se uzbudljiv pogled na ušće Save u Dunav, Novi Beograd i Zemun.

Beogradske palate

U Beogradu se danas nalaze dva dvorska kompleksa – gradski, koga čine Stari dvor i Novi dvor, i dedinjski, koji uključuje Kraljevski dvor i Beli dvor. Stari dvor, palata srpske dinastije Obrenović, sagrađen je između 1882. i 1884. a nalazi se na uglu ulica Kralja Milana i Dragoslava Jovanovića. Po spoljašnjoj arhitekturi zgrada je među najlepšim ostvarenjima akademske arhitekture Srbije 19. veka. Nakon rekonstrukcija, posle teških oštećenja tokom oba svetska rata, izgled Dvora je prilično izmenjen u odnosu na prvobitni projekat. Danas se u Starom dvoru nalazi Skupština grada Beograda i kabinet gradonačelnika. Novi dvor je građen za rezidencijalne potrebe dinastije Karađorđević u periodu između 1911. i 1922. godine. Zgrada Novog dvora, sa četiri etaže predstavlja vredno arhitektonsko ostvarenje beogradskog graditeljstva posle Prvog svetskog rata. Novi dvor je bio zvanična rezidencija kralja Aleksandra Karađorđevića od 1922. do 1933. godine, nakon čega je, prema kraljevoj želji, dvor ustupljen Muzeju kneza Pavla.Danas je Novi dvor zgrada predsednika Republike Srbije. Kraljevski dvor na Dedinju izgrađen je u periodu od 1924. do 1929. godine, po nalogu kralja Aleksandra I, kao zvanična kraljevska rezidencija. To je velika i reprezentativna vila od belog kamena u srpsko-vizantijskom stilu. Iz Dvora, koji je na grebenu brda, pruža se veličanstven pogled na Dedinje, Košutnjak, Topčider i Avalu. Beli dvor se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom. Zgrada je zidana po želji kralja Aleksandra I kao rezidencija za njegove sinove. U prizemlju ove klasicističke zgrade nalazi se veliki Svečani hol i niz salona opremljenih u stilu Luja XV i Luja XVI sa venecijanskim lusterima. Tu je i Dvorska biblioteka koja je imala oko 35.000 knjiga U okviru dvorskog kompleksa, na južnoj strani, nalazi se Dvorska porodična crkva.

Kuća cveća

Kuću Cveća, mauzolej i memorijalni centar Josipa Broza Tita, često posećuju poštovaoci Titovog lika i dela iz svih delova bivše Jugoslavije.

Parkovi i fontane

Beograd moze da se ponosi svojim parkovima, zelenilom, drvoredima. U proleće parkovi Beograda postaju mesto za predah i uživanje, leti su utočište od žege i gradske vreve. Danas Beograd ima 65 javnih parkova. Najpoznatiji su Kalemegdanski park, Tašmajdanski park, Park prijateljstva, Hajd-park i Pionirski park. Na području grada zaštićeno je 37 prirodnih dobara, uglavnom dugovečnog i retkog drveća. Jedan od najstarijih parkova u Beogradu, Topčider, nalazi se u dolini Topčiderske reke. Na ovom mestu je u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, 1830-ih, izgrađen Konak, kao glavna građevina rezidencijalnog kompleksa. Uporedo sa izgradnjom Konaka izgrađeni su i prilazni putevi, sadilo se drveće i ulepšavala okolina dvorskog kompleksa. Zahvaljujući svojim rekama, Beograd nikada nije oskudevao vodom. Od najranijih dana, česme su sastavni deo grada, a u prošlosti su bile i važno mesto okupljanja Beograđana. Na mnogim mestima u Beogradu naići ćete na javne česme, neke koje odolevaju vremenu već vekovima, neke sasvim nove i doterane. Prve javne česme sagrađene su na liniji Rimskog vodovoda u dalekoj prošlosti, a od 15. veka postaju prava vajarska dela, poput Vezirove česme koju je 1576. godine koju je sagradio Mehmed-paša Sokolović na Kalemegdanu. Česme su podizane i na liniji Bulbulderskog vodovoda, koji je išao uporedo sa istoimenim potokom. Samo na ovom pravcu u 19. veku bilo je 18 česama, od kojih su najpoznatije: Čukur, Saka i Skadarska česma. Jedna od najstarijih česama Beograda je Delijska česma koja se pominje još u 17. veku. Na njenom mestu, tada već na početku Knez Mihailove ulice, sagrađena je 1843. druga česma, ali joj je ime ostalo. Srušena je 1889. Prilikom rekonstrukcije Knez Mihailove ulice 1987. godine podignuta je česma koja podseća na prethodnu.

Noćni život u Beogradu

Beogradjane, tokom dana, mozete videti u kaficima i barovima dok uvece uzivaju u prepunim diskotekama i nocnim klubovima. Nocni zivot Beograda je u The Times-u i na CNN-u 2008 godine proglasen za najbolji u Evropi, zato vam preporucijemo da ga ne propustite. U Beogradu je, za razliku od ostalih gradova u Evropi, provod odlican svake veceri, kao da je petak. S obzirom da u prestonici postoji veliki broj kafica, pabova, diskoteka,restorana i kazina ali i da je srpski narod tradicionalno gostoljubiv bice vam lako da ostvarite kontakte i poznanstva u i provedete ugodno vece na nekom pd splavova na rekama, barova ili nocnih klubova u gradu. Broj kafe-barova i popularnih klubova svakim danom raste. Cesti gosti u njima su poznati nostrani pevaci i DJ-evi pa je i ponuda muzike veoma razlicita. Krece se od alternative do reggae, od techno do heavy metal, brass bandship-hop, R&B, ciganske muzike i turbo folka. Epicentar dobrog nocnog provoda skoncentrisan je na beogradskim splavovima, usidrenim duz reka Save i Dunava ali i Ade Ciganlije, posebno tokom leta, kada je aktuelna makiska strana ovog jezera. Beogradjani znaju da je dobar provod zagarantovan i u lokalima koji se nalaze unutar zidina kalemegdanske tvrdjave, ali i da je ulica Strahinjica Bana, nezaobilazna kada je u pitanju provod u strogom centru, gde cete naici na desetine kafica, restorana, barova uvek isunjenih glasnom muzikom i dobrom atmosferom.

SPLAVOVI (klubovi na vodI)

Na splavovima se odvija najvazniji deo nocnog zivota prestonice. To su klubovi, usidreni na obalama Save i Dunava i nesto su, sto definitivno ne smete propustiti u Beogradu.

Amsterdam, Kej Oslobodjenja

Amsterdam klub se nalazi na Zemunskom keju na Dunavu i poznat je po dobroj atmosferi. Svake veceri zastupljene su razlicite vrste muzike uzivo, najcesce RnB i pop.

Akapulko, Kej Oslobodjenja

Akapulko je jedan od najstarijih splavova na reci, popularno mesto za one koji zele da budu vidjeni. Poznat je po zivoj muzici, zastupljenoj svake veceri.

HuaHua AdaCigalija(Savskastrana)

U poznatom nocno klubu, splavu Hua-Hua zastupljena je, uglavnom folk, turbo-folk i etno muzika

NOCNI KLUBOVI

Beogradski nocni zivot nudi zaista mnogobrojne mogucnosti, tako da oni koji borave u gradu, svakog dana u nedelji,mogudadozivenestonovo. Pogledajte nas vodic lokala kada je u pitanju beogradska klubska scena.

BarBaltazar, Karadjordjeva9

Odlicna zabava, uvek veselo i prijatno osoblje i pozitivna energija prepoznatljiv su imidz ovog kluba.

KlubMagacin, Karadjordjeva2-4

Magacin,raskosan i prostran, jedan je od najekskluzivnijih i najposecenijih nocnih klubova u gradu. Nalazi se na uscu Save i Dunava.

Mr.StefanBraun, Nemanjina4(9sprat)

Vec sedam godina ovo je jedan od najzabavnijih klubova u gradu - prepun pozitivne energije uz prijatno osoblje i gostovanja najpopularnijih stranih DJ-eva.

KOKTEL BAROVI

Ako ste u potrazi za kafeom, gde biste u prijatnoj atmosferi zapoceli vecernji izlazak ili se, jednostavno, opustili uz nekohladnoosvezenjeilikoktel pogledajte nase preporuke:

BarCentral, KraljaPetra59

Bar Central nije samo ugodno mesto gde gosti mogu uzivati u najrazlicitijim alkoholnim i bezalkoholnim picima nego je i sediste – Udruzenje barmena, sto ga, slozicete se- preporucuje!

Savezno.udruzenje.svetskih.putnika, BulevarDespotaStefana7

Savezno udruzenjesvetskih putnika-neobican enterijer, prepun antikviteta upotpunjen skladnom terasom, pokrivenom zimi. Raznolik meni, prijatno osoblje i ugodna atmosfera, cini da se gost uvek vrati.

Cantina.de.Frida, Karadjordjeva2-4,Betonhala.

Kantina de Frida nalazi se na jednom od najlepsih mesta u Beogradu, na uscu Save u Dunav. Standardno dobra ponuda hrane i pica i odgovarajuca atmofera cine ovaj prostor dobrim izborom za poslovni rucak ili veceru.

Šoping centri i supermarketi

Kupovina je sastavni deo svakodnevice mnogih Beograđana, uobičajena i omiljena aktivnost.

Za posetioce koji dolaze sa strane, kupovina u Beogradu može da bude uzbudljivo iskustvo. Kombinacija poznatih svetskih brendova i raznolikih domaćih proizvoda i rukotvorina ali i povoljne cene razlog su što mnogi posetioci iz Beograda odlaze sa koferom više. Pešačka zona Knez Mihailove ulice, na potezu od Trga Republike do Kalemegdana nezaobilazno je mesto, između ostalog i kada je u pitanju soping. Sto se tice odece, kod nas se u najvecoj meri oseca uticaj Italije, zato su poznati italijanski brendovi dostupni u Beogradu i to po pristupacnim cenama Srpska zvanicna valuta je Dinar (RSD) ali sa platnim karticama: Mastercard, Visa, Americanexpres, Diners club mozete kupovati u gotovo svim beogradskim prodavnicama. Sto se tice pijaca, Beograđani ih vole. One su i navika i potreba, sastavni deo života. Pored voća i povrća, možete kupiti i sir, jaja, med, meso i ribu. Pijace odražavaju duh Beograda i zdrav život… sve što budete kupili ovde sigurno je organskog porekla. Radno vreme je: 6-19 casova.

BEOGRADSKI ŠOPING CENTRI

Ako ste u potrazi za poznatim brendovima kao sto su Diesel, Replay, Benetton, Mango, Zara, Hugo Boss, predlazemo vam setnju centrom grada Od Terazija, Knez Mihajlove sve do ulice Kralja Aleksandra. Medjutim, ukoliko zelite da sve to pronadjete na jednom mesto uputite se u neki od soping molova u gradu kao sto su: Delta city, Usce soping mol, Zira. Ukoliko zelite na pronadjete jeftiniju garderobu, pravo mesto za vas je Bulevar. Na ovom trgovačkom potezu ima doslovce svega – sve vrste robe, najrazličitijeg kvaliteta i najrazličitijih cena. Ako vise volite pijace, ne propustite buvljak- beogradski trzni centar na otvorenom gde mozete pronaci sve - od bicikala do odece i obuce. Cene su pristupacne. U bloku 70 na Novom Beogradu nalaze se lokali u kojima se prodaje, uglavnom, roba iz Kine. Cene su prilicno niske, ali ne zaboravite da uvek mozete pregovarati za dodatne popuste.
Preporucujemo sledece trzne centre:

Usce.Šopingcentar
www.uscesopingcentar.com

Usce sping centar je potpuno nov i najveci trzni centar u Srbiji. Nalazi se u Beogradu, u blizini Branskovog mosta. U njemu se nalazi vise od 150 prodavnica, restorana i cafe-barova, a centar raspolaze i sa preko 1300 parking mesta. U Uscu mozete pronaci: Zaru, New Yorker, Marks&Spencer,Mango, Springfield, Guess i mnoge druge.

DeltaCityBeograd-soping.mol
www.deltacity.rs

Mesto sa velikim izborom prodavnica i suvenira. Ovde mozete pronaci obucu, odecu, ves, optike, kucu-dekor, igracke ali i prodavnicu nakita.

MamutMegastore
www.ips.co.yu

Mamut Merastore je jedno od najboljih mesta za kupovinu poklona u Beogradu. Pored velikom broja CD-a i DVD-a mozete pronaci i knjige razlicitih izdavaca.

Obilazak Beograda

Beograd je moguce istrazivati pesice ali je sigurno daleko jednostavnije koristiti neke od  mnogobrojnih linija gradskog prevoza. Beogradska saobracana mreza obuhvata autobuse, tramvaje, trolejbuse i taxi prevoznike.
Najbolji nacin za upoznavanje nekog grada svakako je setnja ali i  vozna bicikla.  Centar grada nije najbolje  mesto za upotrebu ovog prevoznog sredstva ali su zato drugi delovi Beograda poput Ade ciganlije, Kosutnjaka i obala Save i Dunava, idealni za to.
GRADSKI JAVNI PREVOZ
Javni gradski prevoz u Beogradu obavlja se autobusima, trolejbusima, tramvajima GSP "Beograd" i autobusima privatnih autobuskih prevoznika na oko 130 linija
Pojedinacne karte mogu se kupiti u vozilima javnog prevoza (kod vozaca ) ali je daleko povoljnije, kupovati ih na kiosku ili na prodajnim mestima GSP-a.
Pojedinačne karte moraju se poništiti odmah po ulasku u vozilo u automatima koji su postavljeni u svakom vozilu, kod svakih vrata.
U noćnom saobraćaju (00-04) karte su skuplje. Trase linija noćnog prevoza razlikuju se od trasa dnevnog saobraćaja i objedinjuju više linija u  delovima grada i prigradskih naselja. 
Za sve dodatne informacije mozete kontaktirati Gradsko saobracajno preduzece Beograda. 
www.gsp.co.rs

PARKING
Parkiranje u centralnim ulicama Beograda je, kao i u svim velikim gradovima, jako otežano u toku radnog vremena. Parkirališta na ulicama u centru Beograda  podeljena su u 3 parking zone sa ograničenim vremenom parkiranja i plaćanjem po započetom satu:
- Crvena zona - maksimalno 1 sat
- Žuta zona - maksimalno 2 sata
- Zelena zona - maksimalno 3 sata
Parkirališta u ove 3 parking zone obeležena su posebnim saobraćajnim znacima sa tablama u boji zone i oznakama na kolovozu. Naplata parkiranja u sve tri zone je radnim danom od 7.00 do 21.00 i subotom od 7.00 do 14.00. Posle isteka dopuštenog vremena vozač je dužan da pomeri svoje vozilo ili će mu kontrolor parkiranja ispod brisača ostaviti nalog za plaćanje kazne.
Načini plaćanja parkiranja u 3 parking zone su:
- Karta za parkiranje - kupuje se na kioscima i drugim prodajnim mestima, upisuje se vreme dolaska i postavi se sa unutrašnje strane na vetrobransko staklo 
- Parkomat (samo u crvenoj zoni) - automati za prodaju karata za parkiranje, primaju kovani novac i elektronsku parking karticu
- Mobilni telefon - slanje SMS poruke sa registarskim brojem vozila (npr. BG123456, bez razmaka) na broj 9111, 9112 ili 9113 (zavisno od zone), a preko svih mobilnih mreža.
Potvrda o izvršenom plaćanju parkiranja SMS porukom stiže u obliku povratne SMS poruke na mobilni telefon korisnika, sa svim podacima o plaćenom parkiranju.
TAKSI
Taksi  usluga u  Beogradu je jeftina, sigurna i idealan nacin prevoza za turiste.
Taksi prevoz u Beogradu obavlja se automobilima različitih boja, ali svi oni moraju da imaju na krovu gradsku taksi oznaku i oznaku svog taksi udruženja.
Taksi udruženja:

RENT-A-CAR
Spisak rent-a-car uruzenja u Beogradu:

Ambasade


• Albanija
Ambasada Republike Albanije - albanska ambasada
Adresa: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 25a, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3066642, 3066643

• Alžir
Ambasada Narodne republike Alžira - alžirska ambasada
Adresa: Maglajska 26/b, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3671211

• Angola
Ambasada Republike Angole - angolska ambasada
Adresa: Vase Pelagića 32, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3690241, 3693270, 3693271

• Argentina
Ambasada Republike Argentine - argentinska ambasada
Adresa: Knez Mihailova 24/I, 11000 Beograd
Tel: +381 2623751, 2623569, 2622541

• Australija
Ambasada Australije - australijska ambasada Beograd
Adresa: Čika Ljubina 13, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3303400

• Austrija
Ambasada Republike Austrije - austrijska ambasada Beograd
Adresa: Kneza Sime Markovića 2, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3031956, 3031964, 3032437

• Belgija
Ambasada Kraljevine Belgije - belgijska ambasada Beograd
Adresa: Krunska 18, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3230018, 3247587, 3230016

• Belorusija
Ambasada Republike Belorusije - beloruska ambasada
Adresa: Deligradska 13, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3616938

• Bolivija
Konzulat Republike Bolivije
Adresa: Slobodana Jovanovića 32, 11000 Beograd
Tel: +381 11 2757819

• Bosna i Hercegovina
Ambasada Republike Bosne i Hercegovine - bosanska ambasada
Adresa: Milana Tankosića 8, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3291277, 3291993, 3291995, 3291997

• Brazil
Ambasada Savezne republike Brazil - brazilska ambasada
Adresa: Krunska 14, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3239781, 3239782, 3239783

• Bugarska
Ambasada Republike Bugarske - bugarska ambasada
Adresa: Birčaninova 26, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3613980

• Burma (Mjanmar)
Ambasada Unije Burme - burmanska ambasada
Adresa: Kneza Miloša 72, 11000 Beograd
Tel: +381 11 645128

• Kanada
Ambasada Kanade - kanadska ambasada Beograd
Adresa: Kneza Miloša 75, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3063000, 3063039

• Čile
Ambasada Republike Čile - čileanska ambasada
Adresa: Čakorska 3, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3670403

• Kina
Ambasada Narodne republike Kine - kineska ambasada
Adresa: Lackovićeva 6, 11000 Beograd
Tel: +381 11 662737

• Kongo
Ambasada Demokratske republike Kongo
Adresa: Diplomatska kolonija 3
Tel: +381 11 2664131

• Hrvatska
Ambasada Republike Hrvatske - hrvatska ambasada
Adresa: Kneza Miloša 62, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3610535, 3610153
Konzularno odeljenje:
Adresa: Sime Lozanića 11, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3613592, 3670078

• Kuba
Ambasada Republike Kube - kubanska ambasada
Adresa: Ljube Jovanovića 9b, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3692441, 3692689

• Kipar
Ambasada Republike Kipar - kiparska ambasada Beograd
Adresa: Diplomatska kolonija 9, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3672909, 3672725, 3671594

• Češka Republika
Ambasada Češke Republike - češka ambasada Beograd
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 22, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3230133, 3230134

• Danska
Ambasada Kraljevine Danske - danska ambasada Beograd
Adresa: Neznanog junaka 9A, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3670443

• Egipat
Ambasada Arapske republike Egipat - egipatska ambasada
Adresa: Andre Nikolića 12, 11000 Beograd
Tel: +381 11 650585

• Evropska unija
Delegacija Evropske komisije u Srbiji
Adresa: Krunska 73, 11000 Beograd
Tel: +381 11 308 3200

• Finska
Ambasada Republike FInska - finska ambasada Beograd
Adresa: Birčaninova 29, 11000 Beograd
Tel: +381 11 646322

• Francuska
Ambasada Republike Francuske - francuska ambasada Beograd
Adresa: Pariska 11, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3023500, 3023561

• Gabon
Ambasada Republike Gabon
Adresa: Takovska 20, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3233882

• Nemačka
Ambasada Savezne republike Nemačke - nemačka ambasada Beograd
Adresa: Kneza Miloša 74-76, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3064300
Nemački konzulat: Birčaninova 19a, Tel: +381 11 30064400

• Gana
Ambasada Republike Gane
Adresa: Ognjena Price 50, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3440856

• Velika Britanija
Ambasada Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske - britanska ambasada Beograd
Adresa: Generala Ždanova 46, 11000 Beograd
Tel: +381 11 645055

• Grčka
Ambasada Republike Grčke - grčka ambasada Beograd
Adresa: Francuska 33, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3226523
Konzularno odeljenje: Strahinjica Bana 76, Tel: +381 11 3241507

• Gvineja
Ambasada Republike Gvineje
Adresa: Ohridska 8, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3444840

• Sveta stolica
Ambasada Vatikana
Adresa: Svetog Save 24, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3085356

• Holandija
Ambasada Kraljevine Holandije - holandska ambasada Beograd
Adresa: Simina 29, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3282332

• Mađarska
Ambasada Republike Mađarske - mađarska ambasada Beograd
Adresa: Krunska 72, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2440472
Mađarski konzulat: Vladete Kovačevića 3, Beograd, Tel: +381 11 3691972

• Indija
AmbasadaRepublike Indije - indijska ambasada
Adresa: Ljutice Bogdana 8, 11040 Beograd
Tel: +381 11 2664127

• Indonezija
Ambasada Republike Indonezije - indonežanska ambasada
Adresa: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 18, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3674062, 3635666

• Iran
Ambasada Islamske republike Iran - iranska ambasada
Adresa: Ljutica Bogdana 40, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3674360

• Italija
Ambasada Republike Italije - italijanska ambasada Beograd
Adresa: Birčaninova 11, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3066100

• Izrael
Ambasada Države Izrael - izrealska ambasada Beograd
Adresa: Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 47, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3672401, 3672400, 3672402

• Japan
Ambasada Japana - japanska ambasada
Adresa: Vladimira Popovića 6, Geneks apartmani, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3012800

• Jordan
Hašemitska kraljevina Jordan - jordanska ambasada
Adresa: Kablarska 28, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3691922

• Severna Koreja
Ambasada Demokratske narodne republike Koreje
Adresa: Dr. Milutina Ivkovica 9, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 668739

• Republika Koreja (Južna Koreja)
Ambasada Republike Koreje - korejska ambasada
Adresa: Užicka 32, Beograd
Tel: +381 11 3285648

• Liban
Ambasada Republike Liban - libanska ambasada
Diplomatska kolonija 5, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3675153, 3675154

• Libija
Narodni biro Velike socijalističke narodne libijske arapske džamahirije
Adresa: Sime Lozanica 6, 11000 Beograd
Tel: +381 11 2663445, 2668253

• Makedonia
Ambasada Bivše jugoslovneske republike Makedonije - makedonska ambasada
Adresa: Gospodar Jevremova 34, 11000 Beograd
Tel: +381 11 11 3284924, 3284967 (konzulat)

• Maroko
Ambasada Kraljevine Maroko - marokanska ambasada
Adresa: Sanje Živanovića 4, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3690288, 3691866

• Meksiko
Ambasada Meksika
Adresa: Ljutice Bogdana 5, 11040 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3674170, 3674171, 3675012

• Norveška
Ambasada Kraljevine Norveške - norveška ambasada Beograd
Adresa: Užička 43, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3670404, 3670405, 3670481

• Pakistan
Ambasada Islamske Republike Pakistan - pakistanska ambasada
Adresa: Bulevar mira 62, 11000 Beograd
Tel: +381 11 2661676

• Peru
Ambasada Republike Peru - peruanska ambasada
Adresa: Terazije 1, II/5, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3221197, 3221368

• Poljska
Ambasada Republike Poljske - poljska ambasada
Adresa: Kneza Miloša 38, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2065301, 2065318, 3616585
Ekonomsko-komercijalno odeljenje:
Adresa: Vladimira Popovića 6, app 401
Tel: +381 3112340

• Portugalija
Ambasada Republike Portugal - portugalska ambasada
Adresa: Vladimira Gacinovića 4, 11000 Beograd
Tel: +381 11 2662895, 2662894, 2662897

• Filipini
Konzulat Republike Filipini
Adresa: Zidarska 8 II/22, Beograd
Tel: +381 63 356320

• Rumunija
Ambasada Rumunije - rumunska ambasada Beograd
Adresa: Kneza Miloša 70, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3618327, 3618359 (konzulat)

• Rusija
Ambasada Ruske federacije - ruska ambasada Beograd
Adresa: Deligradska 32, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3611323, 3610544, 3611090
Protokol: +381 11 3610192
Konzulat: +381 11 3613964

• Sejšeli
Konzulat Republike Sejšeli
Adresa: Beogradskog bataljona 42, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3547309

• Sirija
Ambasada Sirijske arapske republike - sirijska ambasada
Adresa: Aleksandra Stamboljskog 13, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 2666124, 266612

• Slovačka
Ambasada Slovačke republike - slovačka ambasada
Adresa: Bulevar umetnosti 18, 11000 Beograd
Tel: +381 11 2223800

• Slovenija
Ambasada Republike Slovenija - slovenačka ambasada Beograd
Adresa: Pariska 15, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3282225, 3282610
Konzularno odeljenje: Tel: +381 11 3038470
Ekonomsko odeljenj: Tel: +381 11 3282687

• Španija
Ambasada Kraljevine Španije - španska ambasada Beograd
Adresa: Prote Mateje 45, 11000 Beograd
Tel: +381 11 34440231, 3440232
Komercijalno odeljenje: Vojvode Šupljikca 40, 11000 Beograd, Tel: +381 11 3406832

• Šri Lanka
Generalni konzular Democratske Socijalističke Republike Šri Lanke
Adresa: Žanke Stokić 21, Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3690245, 3690244

• Švajcarska
Ambasada Švajcarske konfederacije - švajcarska ambasada Beograd
Adresa: Birčaninova 27, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3065820, 3065825, 3065815 (visa section)

• Švedska
Ambasada Kraljevine Švedske - švedska ambasada Beograd
Adresa: Ledi Pedžet 2 , 11040 Beograd
Tel: +381 11 2069200

• Tunis
Ambasada Republike Tunis
Adresa: Vase Pelagica 19, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3691961, 3690194

• Turska
Ambasada Republike Turske - turska ambasada
Adresa: Krunska 1, 11000 Beograd
Tel: +381 11 3332400

• Ukrajina
Ambasada Ukrajine - ukrajinska ambasada
Adresa: Bulevar Oslobodjenja 87, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3978987, 3978997, 2664896

• Sjedinjene američke države
Ambasada SAD - američka ambasada Beograd
Adresa: Kneza Miloša 50, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 3619344, 3613043, 3613909, 3613928

• Zair Ambasada Zaira
Adresa: Nemanjina 21/3, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 661188

• Zimbabve
Ambasada Republike Zimbabve
Adresa: Tolstojeva 51, 11000 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 664731